Naviger efter dine værdier

Der er al god grund til at overveje, om man er glad og tilfreds i sit arbejdsliv, set i lyset af at det optager så enormt meget af ens tid, energi og levet liv. Første tegn på, at alt ikke er, som det helst skulle være, kan starte med en intuition, en idé eller mavefornemmelse. Det store spørgsmål er: Er det en sten i skoen eller er skoens pasform dårlig? Med andre ord: Er der tale om små irriterende dagligdags-udfordringer, eller passer jobbet dårligt til den, du er? I teksten nedenfor dykker vi ned i, hvordan du aktivt kan bruge dine værdier til at navigere efter i arbejdslivet, og hvordan det kan bidrage til både personlig og professionel vækst. Find frem til dine personlige værdier

Før man kan begynde at navigere efter og dernæst integrere sine værdier i arbejdslivet, er det vigtigt at have en klar forståelse af, hvad ens personlige værdier er. Det kræver selvrefleksion og en erkendelse af, hvad der virkelig betyder noget for én på et dybt plan. Værdier er overordnede principper og overbevisninger og en integreret del af ens personlighed.

Stil dig selv disse spørgsmål for at komme på sporet af dine værdier og hvad der dybest set er vigtigt for dig:

  • Hvad er vigtigt for mig? Hvad betyder noget for mig? Hvad ønsker jeg i mit liv? Hvad ønsker jeg for verdenen?
  • Hvilke højdepunkter har der været i mit liv? Tænk på en enkelt gang, hvor dit liv føltes rigt og mindeværdigt.
  • Hvad gør dig frustreret og vred? Tænk på et konkret eksempel. Overvej, hvilken værdi hos dig der bliver krænket.
  • Hvilken værdi er så meget dig, at den bliver usynlig for dig? Spørg evt. partner/ven.

Når du kigger på dine svar, hvilke værdier træder så frem? Eksempler på værdier kunne være autenticitet, frihed og kærlighed. Måske får du en bred vifte af værdier, og du kan her arbejde på at prioritere dine værdier, så du ved, hvad du skal gå efter før noget andet. 

Skab sammenhæng mellem personlige værdier og værdierne på dit arbejde

Når ens personlige værdier er klart defineret, er næste skridt at skabe sammenhæng mellem disse og de værdier, der er på din arbejdsplads. Men hvilke værdier møder du her? Hvis du skal se det lidt efter i sømmene, kan du tage et  kig på din arbejdsplads’  mission og kultur. Dernæst kan du vurdere, hvorvidt  egne værdier harmonerer med disse. Måske kan du justere på et par ting eller to for at skabe større overensstemmelse. At opbygge denne bro kan være vigtig for at skabe en følelse af mening og formål i arbejdslivet. Og hvis den ikke kan graves frem, så er det måske et hint om, at det er tid til at skifte arbejdsplads med et andet værdisæt.Fordele i at følge dine værdier

Der er mange fordele i at følge sine værdier i arbejdslivet. 

  • Den helt åbenlyse er, at ens arbejdsglæde og tilfredshed i jobbet bliver større. For når du kan handle i overensstemmelse med det, du tror på, og er allervigtigst for dig, så vil du grundlæggende føle dig tilpas i det, du gør, og måske endda kunne følge dit livsformål.
  • En anden ting er, at når du følger dine værdier i arbejdslivet, så kan du bedre være dig. Du skal ikke tage en ren professionel maske på eller en persona for at leve op til jobbet. Du kan være hele dig og gå all in. Du vil være mere motiveret og kunne mere, og dét i sig selv øger oddsene for at nå længere i karrieren.
  • I det tilfælde, at man løfter et arbejde, som er i strid med ens egne værdier, ja, så er det en ret stor og skjult kilde til stress. Der er indre modstand på det, du gør. Det kan være en energisluger – på et mere eller mindre ubevidst plan.

Der er således al god grund til aktivt at navigere efter sine værdier i arbejdslivet – både ift. egen trivsel og velbefindende og ift. vækst og fremdrift i sin karriere. 

Integration af værdier i dagligdagen

Det kræver bevidsthed, selvrefleksion og en aktiv indsats for at opretholde overensstemmelse mellem ens personlige værdier og ens job. 

I dagligdagen står vi overfor en lang række dilemmaer. På den ene side har du egne værdier, behov og ønsker og på den anden side andres værdier, behov og ønsker. Spørgsmålet et, hvordan man kan leve i overensstemmelse med sine værdier i et godt samspil med sin omverden. 

Start med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvor meget elastik er der i mine værdier, for at jeg stadig kan efterleve det, der er allervigtigst for mig?
  • Hvordan kan mine grundlæggende behov og ønsker indfries på en måde, hvor der også er plads til, at andre kan indfri deres?
  • Hvornår er der ikke mulighed for at forene egne værdier, ønsker og behov med andres? Og hvornår skulle jeg hellere sigte efter et andet job, anden stilling o.l.

Der kan være mange svære beslutninger at træffe, når man vælger at leve endnu mere efter sine værdier. Til gengæld er der rigtig meget at hente her.