I en travl hverdag med krav fra mange steder, udvikler mange stress med store konsekvenser for den enkeltes fysiske og mentale sundhed. I denne artikel kan du blive skarpere på advarselssignalerne, så du kan opdage og håndtere stress tidligt i forløbet.
Stress viser sig på det fysiske plan med et komplekst sæt af advarsler, som der bør reageres på:
Smerter og Spændinger: Vedvarende hovedpine, ømhed i nakke og skuldre samt muskelspændinger indikerer, at din krop er under stress.
Fordøjelsesproblemer: Stress kan påvirke fordøjelsessystemet og resultere i mavesmerter, kvalme og uregelmæssig toiletbesøg.
Søvnforstyrrelser: Svært ved at falde i søvn eller hyppige opvågninger om natten er almindelige tegn på stressrelaterede påvirkninger.
Stress trænger også ind i vores følelsesmæssige liv og kan vise sig som:
Angst og uro: Hyppige følelser af bekymring, nervøsitet og en konstant følelse af uro er indikatorer på øget stressniveau.
Irritabilitet: En kort lunte og hyppige udbrud af irritation over mindre problemer afspejler en følelsesmæssig ubalance.
Tristhed og nedtrykthed: Stress kan også vise sig i form af tristhed, apati eller endda udløse depressive tilstande.
Stress forværrer vores mentale funktioner og giver anledning til kognitive udfordringer:
Nedsat koncentration: Vanskeligheder med at fastholde fokus, hukommelsesproblemer og beslutningstagning svækkes under stress.
Manglende klarhed: Forvirring, mental sløvhed og en følelse af at have mistet kontrol over tanker kan være stressens følgesvende.
Negative tankemønstre: Stress kan føre til gentagne negative tanker og overdreven selvkritik.
Adfærdsændringer kan indikere stressens påvirkninger og kræver opmærksomhed:
Social tilbagetrækning: Øget tilbagetrækning fra sociale aktiviteter eller isolation fra nære relationer signalerer stressens sociale påvirkning.
Ændringer i appetit: Overdreven spisning eller mistet appetit kan være adfærdsreaktioner på stress.
Rastløshed eller uro: Hyppig rastløshed, urolige bevægelser eller et konstant behov for aktivitet kan indikere stressens indflydelse.
Kan du genkende flere tegn på stress, er her nogle veje, du kan gå, for at håndtere det.
Skab rammer for restitution: Find først og fremmest ud af, hvordan du kan restituere. Du har muligvis brug for at trække stikket for at komme ovenpå igen. Det kan være svært selv at skabe rammerne for det, så få gerne hjælp af en nær ven eller partner til at forklare omgivelserne, hvordan du har det, og sikre sig de rette rammer til din restitution, fx tale med lægen og sætter forpligtelserne på hold. Har du svært ved at finde stopknappen, så læs mere her.
Regelmæssig motion: Afhængig af, hvor stresset du er, kan motion være hjælpsomt. Motion frigiver endorfiner, der reducerer stress og forbedrer det generelle velbefindende. For nogen er en løbetur en mulighed, mens det for andre starter med små gåture.
Mindfulness og meditation: Praksis med mindfulness og meditation beroliger sindet og styrker stresshåndteringen. Det er noget, der skal trænes, for at det virker rigtig godt, så vær tålmodig med dig selv og sæt barren lavt for dig selv til en start.
Sund livsstil: En afbalanceret kost, tilstrækkelig søvn og regelmæssige pauser styrker kroppens modstandskraft mod stress. Det er helt naturligt at have søvnbesvær ved stress, og måske skal du bruge tid på at opbygge gode søvnvaner igen. En rolig dag med motion, frisk luft og aktiviteter, der gør dig glad, vil hjælpe på søvnen om natten.
Søg støtte: Det er vigtigt, at du deler dine følelser, og hvordan du har det med nære venner og familie, så de kan støtte dig i at komme ovenpå.
Få stresscoaching og psykoterapi: Med den rette hjælp kan du komme hurtigere ud af stress og komme ovenpå igen. Via stresscoaching kan der lægges en plan for restitution og etableres nye bedre vaner, der fremmer din balance i hverdagen. Via psykoterapi arbejdes med de underliggende årsager til, at stressen er opstået. Det er ikke altid til at få øje på, hvorfor det er opstået – bliv klogere på skjulte stressorer her.
Lav tilpasninger i dit liv: Måske er der for meget på din tallerken, og der er brug for træne “nej-musklen” eller bruge “pytknappen” lidt mere. For nogen er det en virkelig svær disciplin, så få hjælp til først og fremmest at prioritere din tid og dernæst at holde fast i det. Står du med små børn og et krævende arbejdsliv, kan det være du skal gå dine egne veje for at få et godt liv i trivsel.
Stress er en kompleks udfordring, der viser sig på flere niveauer i vores liv. Ved at spotte de skjulte advarselstegn, kan du forhindre, at tilstanden vokser sig større, og der er mulighed for at genskabe balance i vores fysiske og mentale velbefindende. Lyt nøje til kroppens signaler og tag aktivt skridt mod en mere stressfri tilværelse, hvor trivsel og balance går hånd i hånd.